Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

Egyre több az "újjászületett" felszámolt vállalkozás

2010.10.04. 12:57 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: csőd cégbíróság felszámolás céginformáció cégfürkész

Egy évvel ezelőtt léptek hatályba az új  új csődjogi szabályok, melyek célja, hogy segítsenek nyújtsanak az átmeneti fizetési nehézségekkel küszködő vállalkozásoknak, kivédjék a felszámolást, elősegítsék a csődegyezséget. Hiába azonban a segítő szándék, ha kevés a megmentésre jelentkező cég.

A Pest megyében működő 72.800 cég közül 2007-ben 2676, 2008-ban 2966, 2009-ben viszont már 3674 ellen indult felszámolási eljárás. Ezzel szemben 2009. szeptemberétől mindössze 10 csődeljárást kezdeményeztek az érintettek, ami ugyan több mint a korábbi években, ám meglepően kevés a felszámolásokhoz viszonyítva. Jelenleg 3 eljárás még folyamatban van, csődegyezség csupán egyetlen esetben született. (A számok a Pest Megyei Bíróság közleményéből származnak.)

A tapasztalatok szerint szükség lenne egy olyan, teljesen új törvényre, ami valóban elősegítené az átmenetileg bajba jutott cégek megmentését, és megfelelő, a gyakorlatban alkalmazható következményeket fűzne a rosszhiszemű felszámolásokhoz. A felszámolás ugyanis ma sok cég, cégtulajdonos és vezető tisztségviselő számára nem más, mint a fizetésképtelen vállalkozás "eltakarításának ", a cégvagyon átemtésének a legolcsóbb  módja.

A törvény ugyan  elvileg tiltja, hogy a felszámolt cég vezetője újra ügyvezető legyen, de az érintettek szemrebbenés nélkül nyilatkoznak az új cég alapításakor ezzel ellentétesen, és a cégbírósági rendszer még nem tudja egyértelműen kiszűrni az ilyen eseteket.

Szerződéskötés előtt mindenképpen ajánlatos tehát

alaposan tájékozódni

egy vállalkozás múltjáról, a tulajdonosok, tisztségviselők kapcsolt vállalakozásairól, üzleti előéletükről.

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr312343758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása