Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

Vállalati siker- és kudarclista 2009

2010.10.19. 12:10 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: toplista válság eredmény visszaesés

Bár a  legtöbb vállalat árbevétele csökkent tavaly, egyes ágazatokban a válság ellenére is jó eredményeket mutathattak fel a legnagyobbak. A VG.hu a  Figyelő Top 200-as listája alapján készített összeállítást arról, mely vállalat fogalma bővült a legdinamikusabban 2008-hoz képest, s melyek bizonyultak 2009 vesztesének.

Nyertesek:
 
  • A kétszáz legnagyobb magyarországi vállalat felső mezőnyében igazi nyertesnek tekinthető a GE Hungary. Az amerikai technológiai konszern magyarországi leányvállalatának árbevétele 33 százalékkal 844,5 milliárd forintra bővült tavaly, miközben 4,8 százalékkal csökkentette alkalmazotti létszámát.A konszern idén, egy korábbi bejelentés szerint – a patináns eredmény ellenére – további dolgozóktól válik meg. A top 200-as lista szerint ugyanakkor az egy főre jutó árbevétel már tavaly is 32,9 százalékkal nőtt 2008-hoz képest.
  • Hasonló bővülést könyvelhetett el tavaly a SAMSUNG Electronics Zrt., amelynek árbevétele 20,3 százalékkal 782,3 milliárd forintra emelkedett, s így a listán a nyolcadikról a hatodik helyre ugrott. Adózott eredménye a 2008-as 5,6 milliárd forintról 38,1 milliárd forintra ugrott - áll a Figyelő idei listájából.Jól teljesítettek a hazai gyógyszer nagyvállalatok is: az idén a 16-dik helyen szereplő sanofi-aventis/Chinoin árbevétele 14,9 százalékkal 325,0 milliárd forintra, a 20-dik helyen álló Richter Gedeoné 13 százalékkal 267,3 milliárdra, az Egisé pedig 11 százalékkal 107,6 milliárd forintra emelkedett tavaly. Az említett vállalatok nem csupán a forgalom tekintetében múlták fel az átlagot: adózott eredményük még az árbevételnél is nagyobb mértékben nőtt.
  • A légitársaságok válsága ellenére a Wizz Air Hungary Kft. forgalom tekintetében jó évet tudhat maga mögött. Forgalma ugyanis 27,4 százalékkal 134,8 milliárd forintra emelkedett, adózott eredménye azonban csaknem felére apadt.
  • Tekintélyes növekedést tudhat magáénak a csepeli erőművet birtokló Alpiq Energia Kft. is. Az energiakonszern 144 százalékos árbevétel-növekedése a Kraftszer és a GA Magyarország összeolvadásának köszönhető.

Vesztesek:

  • A legnmagyobb vesztesek az autógyártók: Az AUDI Hungária győri vállalatának forgalma 29,4 százalékkal 1047,6 milliárd forintra apadt. Hasonló veszteséget könyvelhet el a Magyar Suzuki Zrt. is: bevételei 29,1 százalékkal 432,2 milliárd forintra csökkentek. Míg az előbbi tartotta pozícióját a top 200-as listán, addig a Suzuki hazai leányvállalata két helyet veszítve a 13-dik lett idén. A gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó Porsche Hungária is nehéz évet tudhat maga mögött. Forgalma nem kevesebb mint 37,4 százalékkal 122,1 milliárd forintra esett.

A Figyelő című üzleti hetilap most megjelent a legnagyobb 200 vállalatot összesítő listáján a cégek átlagos árbevétele 152 milliárdról 137 milliárd forintra csökkent 2009-ben. Tavalyi teljesítményével a Nokia szűk 3 százalékkal megelőzte az Audi Motor Hungaria Kft.-t, s ezzel egyből a második helyen debütált. Vezető pozícióját 2009-ben is megőrizte a Mol Nyrt., melynek árbevétele közel 9 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr592383230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása