Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

E-beszámoló - Átláthatóvá tett vállalatok

2010.10.13. 15:04 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló átláthatóság céginformáció cégadatok ifrs lekérdezés

A hitelezők, a bankok, és a befektetők, mellett az üzleti partnerek is a korábbinál nagyobb transzparenciát követelnek meg a cégektől. A vállalkozásoknak a korábbinál szigorúbb ellenőrzés mellett kell bizonyítaniuk megfelelő működésüket. Ez csak megbízható, világos adatok birtokában lehetséges.

Egyre több  cég igyekszik időről időre frissíteni a vele kapcsolatban álló vállalatokról szóló információit, figyelemmel kísérni azok pénzügyi helyzetét. A transzparens működés hiánya könnyen a pénzügyi források elapadásához is vezethet. A különböző üzleti jelentések publikálása mellett bizonyos vállalatméreten felül nemcsak nélkülözhetetlen, hanem törvényi kötelezettség is az auditált – vagyis független könyvvizsgálat keretében megerősített – pénzügyi beszámolók közzététele, amely mindenképpen az átláthatóságot segíti.

Magyarországon a nemzetközi standardok – az úgynevezett IFRS – szerinti beszámoló készítése csak a tőzsdén jegyzett vállalkozások esetében kötelező. Nagyban növelheti azonban egy-egy cég hitelét és hírnevét, ha önkéntesen vállalja ilyen, nemzetközileg is elfogadott beszámoló közzétételét. (Ilyesmire Magyarországon meglehetősen ritkán kerül sor.)

A nemzetközi standard szerinti beszámoló elkészítésének közvetlen adóvonzata nincs, sem a cégek, sem a kormányzat szemszögéből. Talán ez is a magyarázata annak, hogy az IFRS miért számít ez ritkaságnak Magyarországon az olyan társaságoknál, amelyeket a jogszabály vagy a tulajdonosok elvárásai nem kényszerítenek.

Ez utóbbi megállapítás természetesen nem vonatkozik a tőzsdén lévő vagy oda készülő cégekre. Amellett, hogy az IFRS elkészítése ilyen esetekben kötelező, az ezen már átesett vállalkozások tapasztalata szerint a nemzetközi standardokat figyelembe vevő beszámoló jelentősen növeli a cég iránti bizalmat is.

Bár IFRS szerinti beszámolót – mint említettük – Magyarországon viszonylag kevés cég készít, az utóbbi időben a hazai szabályozás is igyekezett tágabb teret biztosítani a cégnyilvánosságnak. Ennek egyik eszköze, hogy a beszámoló elektronikus közzététele immár egy éve kötelező minden magyar cég számára.  Az elektronikus közzététel legfőbb előnye, hogy a Céginformációs Szolgálatnál könnyen hozzáférhetővé váltak a beszámolók, s ez a partnerek felkutatásában elsőrendű jelentőségű tényező.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr322368785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása