Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

Költségmegtakarítás "időzített" fizetéssel

2010.11.15. 16:22 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: apeh járulék adó szja 2011

A jövő évi adóváltozások nyújtotta lehetőségeket kihasználva komoly költségmegtakarítást érhetnek el a cégek.

A legjelentősebb változás várhatóan a jövedelemadózásban következik be. 2011-től egykulcsossá válik a rendszer, vagyis a  felső kulcs megszűnik. Ez jelentős adóelőnyt jelent, ami a kifizetések átütemezésével ügyesen kihasználható. Bár a munkabérrel nem lehet ügyeskedni,  az egyéb juttatások-  bónuszok, prémiumok és egyéb motivációs célú kifizetések esetében már meg lehet fontolni az átütemezést, hiszen mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak megéri, ha az ez évre vonatkozó pluszpénzt nem az idén, hanem csak jövőre fizeti ki a foglalkoztató. (A megállapodás részeként az adóelőnyön osztozhatnak is a felek, így a munkáltató is megússza kisebb költséggel s a munkavállaló is többet kaphat.)

Az adócsökkenés mellett érdemes figyelembe venni,  hogy jövőre fél százalékpont pluszteher is keletkezik azokon a jövedelmeken, amelyek az adótábla szerint adóznak, mivel a nyugdíjjárulék mértéke 9,5-ről tíz százalékra emelkedik. Ez az emelés ugyanakkor csak időszakos lesz, vagyis 2012-ben megszűnik. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy ha nem változik a szabályozás, a kisebb járulékteher reményébena jövő év végén ismét érdemes lesz az új évre halasztani bizonyos kifizetéseket.

Nemcsak az adótáblában bekövetkező módosításokra érdemes azonban figyelni. A természetbeni juttatások újbóli átalakítása ugyanis szintén lehetőséget nyújt a kedvezőbb adózás kihasználására. Az idén 25 százalékkal adóznak a cafeteriaelemek, jövőre azonban ez is betagozódik az egykulcsos adózásba, vagyis a teher 16 százalékos lesz - szuperbruttóra vetítve 19 %.  Mivel a legnépszerűbb elemek adóztatása másban nem változik - az üdülési csekk, az étkezési utalványok, az iskolakezdési támogatás és a bérletjuttatás egyaránt a kedvezményes elbírálás alá esik az idén és jövőre is -, itt érdemes számolni az átcsoportosítással.

További részletek

az Adófórum.hu oldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr722450363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása