Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

Egyre többen képtelenek törleszteni hiteleiket

2010.12.21. 15:18 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: határidő adósság pwc hitelezés

A PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló adatai szerint a magyarországi nem-teljesítő hitelek aránya a harmadik negyedévben elérte a 10,5 százalékot.  

A közép-kelet-európai régió országainak többsége ugyan hasonló gazdasági problémákkal küzd, de a pénzügyi válságra adott eltérő válaszok miatt az egyes országok pályája jelentősen eltér egymástól. Közös jellemző a munkanélküliségi ráta gyors növekedése, a devizák gyors és nagyarányú értékvesztése, a lazább hitelezési gyakorlat következtében kialakult gyengébb minőségű portfolió valamint a meglévő hitelállomány olcsó refinanszírozási lehetőségeinek elapadása.

A késedelmes hitelek állománya 2003 decemberben még csupán az összes hitel 3,1 százalékát tette ki,  idén márciusban viszont már elérte a 8,1 a harmadik negyedévre pedig már a 10,5 százalékot.

A PwC elemzőinek az a várakozása, hogy a hitel portfolió romlás üteme lassul 2010. év végére, nem teljesült. A romlás üteme állandósulni látszik és a korábban 2010. év végére várt tetőzés helyett további romlás tapasztalható. Több tényező is a negatív pálya fennmaradása mellett szól: az átütemezett tartozások jelentős része újból megjelenik a késedelmes hitelek között, az árverési és kilakoltatási moratórium 2011 áprilisában véget ér, továbbá érdemi javulás a közeljövőben a forint-svájci frank árfolyam alakulásában sem várható. A frank erősödése miatt a késedelembe eső ügyfelek egyre magasabb jövedelmi kategóriákból kerülnek ki és az adósoknak a jövedelmük egyre nagyobb hányadát kell törlesztésre fordítani.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr442530433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása