Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

Hiteles, közhiteles, e-hiteles

2010.09.21. 16:08 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: elektronikus aláírás hitelesítés céginformáció közokirat

Úgy látjuk, továbbra is nagy a zavar, sokan nem értik, hogy cégkivonat, vagy cégbírósági adatok online igénylésénél milyen hitelességű dokumentumot kell kérniük.  Bár honlapunkon részletesen elmagyarázzuk, mi a különbség a hiteles, a közhiteles és az e-hiteles dokumentumok között, fontosnak tartjuk itt újra átismételni a "leckét".

Mindenkinek joga van betekinteni a Magyarországon bejegyzett cégek adataiba. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) e-cegjegyzek.hu oldalán, illetve a közvetítő szolgáltatókon keresztül elérhető ingyenes információk kizárólag csak tájékozódásra szolgálnak.

A KIM Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálata kiad olyan másolatokat, amiket a kiállítót azonosító bélyegzővel lát el.  Az ilyen irat - hivatalos nyelven kiadmány - azonban nem hiteles (nem közokirat), mivel azt kiállítója hitelesítő záradékkal nem látta el. (Az ilyen irat csak tájékoztató jellegű, jogi nyelven bizonyító erővel nem rendelkezik, vagyis hivatalos eljárásban nem használható.)

Mindebből következik, hogy az a cégkivonat, vagy cégbírósági adat minősül közhitelesnek, vagyis közokiratnak, ami tartalmazza az előző bekezdésben megnevezett hosszú nevű szervezet hitelesítő záradékát. (Ilyen dokumentumok az interneten keresztül ugyan megrendelhetők, de természetüknél fogva csak hagyományos úton - futárral - kézbesíthetők.)

Köztes helyet foglalnak el az elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott dokumentumok. Az elektronikus aláírással hitelesített, speciális olvasóval (pl. e-Szignó) megnyitható. dokumentumok ugyan bizonyító erejűek, de nem misősülnek közokiratnak. (Kinyomtatva az ez a bizonyító erő is "elszáll", az irat ugyanannyit ér, mint az ingyenes másolat.

Ha Ön nem kíván doktorálni a témából, csupán valamilyen ügyét szeretné elintézni okosan teszi, ha az iratok megrendelése előtt tájékozódik arról, pontosan milyen típusú iratokat várnak Öntől.

Ha további részletekre kíváncsi, olvassa el a Cégtaláló részletes információit!

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr342312798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása