Mi írjuk

 A blogot a céginformációkra szakosodott Voxinfo munkatársai írják

Ezt is nézd meg

Friss topikok

Alapvető cégalapítási tudnivalók

2010.12.13. 11:12 | VoxPay - online fizetés | Szólj hozzá!

Címkék: apeh adó cégalapítás cégadatok

A Céginformáció blogban sokszor foglalkoztunk már azzal, hogyan ellenőrizhetjük egy más működő vállalkozás adatait. Kevesebbszer esett szó arról, hogyan keletkeznek ezek az adatok. 

Az első lépés a cégalapítás. A vállalkozásalapítási láz továbbra sem csökken Magyarországon. Ennek oka nem az életképes ötletek és az anyagilag megalapozott üzleti elképzelések nagy száma, hanem inkább az, amit legegyszerűbben "vállalkozásba menekülésnek" nevezhetünk.

A vállalkozások indításánál mindenképpen érdemes betartani az alapvető előírásokat, mivel az induló cégek mintegy ötödét ellenőrzi az adóhatóság. Az adóhatóság ezzel a kitüntetett figyelemmel az "adótudatosság" fokozásával a fiktív cégalapításokat próbálja visszaszorítani. (Az ellenőrzés alá nem eső 4/5-ben előfordulhatnak ilyen cégek, ezért mindenképpen érdemes partnereit, üzletfeleit ellenőrizni.)

Az Adózóna.hu a következőkre hívja fel az első cégüket alapítók figyelmét:

1. Adatbejelentés

A hatályos törvény értelmében adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat és ezt köteles az állami adóhatósághoz, gazdasági társaság esetén a cégbírósághoz- bejelenteni. Bizonyos adatokat a cégbírósági bejelentkezésen túl közvetlenül az állami adóhatósághoz is be kell jelenteni.

 

2. Közösségi adószám

Az adózó a bejelentkezéssel egyidejűleg kezdeményezheti a közösségi adószám megállapítását. Közösségi adószámmal annak az adózónak kell rendelkeznie, aki az Európai Unió tagállamában kíván kereskedelmi tevékenységet folytatni. 

3 Adózási nyilatkozat

Az általános forgalmi adóval kapcsolatos nyilatkozatra célszerű kiemelt figyelmet fordítani, mivel az egyes adózási módok választásának a társaság későbbi működése során nagy jelentősége van. Amennyiben például az egyébként adómentes körbe tartozó ingatlan értékesítésre és/vagy bérbeadásra az adóalany adófizetési kötelezettséget választ, attól a választás évét követő ötödik naptári év elteltéig nem térhet el.

4. Mikortól él a vállalkozás?

A cégbejegyzéssel érintett társaság a cégjegyzékbe történő bejegyzés napjával jön létre. Ugyanakkor a cégbejegyzést megelőző időszakban a gazdasági társaság a létesítésének időpontjától a cégbírósági bejegyzés napjáig előtársaságként működhet. Az előtársaság üzletszerű gazdasági tevékenységet folytathat, könyvvezetésre és a cégjegyzékbe való bejegyzésének napjától számított 90 napon belül előtársasági beszámoló készítésére, nyilvánosságra hozatalára és közzétételére kötelezett.

 

További részletek az Adózóna.hu cikkében

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ceginformacio.blog.hu/api/trackback/id/tr442512650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása